Tym razem nieco nieskromnie mówimy: Brawo my!
Spod rąk naszych piwowarów wyszła właśnie jubileuszowa – 200 warka piwa,
a to oznacza, że wyrobiliśmy 200% Normy!

Skoro plan został wykonany podwójnie, to postanowiliśmy podbić ekstrakt i zwiększyć ilość owoców. Postawiliśmy na te ciemne: aronia, czarna porzeczka, jeżyna i jagoda. Jest kwaśnie, soczyście, gęsto ale nadal orzeźwiająco i bardzo pijalnie (czyt. kompot babci w wersji imperialnej).

Premierowo nasze Imperialne Kwaśne Owocowe Ale popłynie z kranu podczas Craft Beer Fiesta (4-6 sierpnia) w Gdańsku. Tydzień później znajdziecie je na Beer Geek Summer we Wrocławiu. Na pewno zabierzemy je także na Chmielaki w Krasnymstawie (18-20 sierpnia). Butelki też się pojawią. Damy znać 🙂


Skład:
Ekstrakt: 19% wag.
Alkohol: 8,4% obj.
IBU: ~8
Chmiel: Chinook PL
Słód: Jęczmienny, Pszeniczny
Dodatki: Aronia, Czarna Porzeczka, Jeżyna, Jagoda
Drożdże: US05
Zakwaszane bakteriami: l. plantarum i l. rhamnosus