od lewej: Michał Pater, Bartłomiej Czarnomski, Łukasz Dudkowski i Tomasz Krzos


Browar Zakładowy
znajduje się w Poniatowej (ok. 40 km od Lublina). Powstał w budynku, który wcześniej należał do kompleksu zakładów Predom – EDA, produkujących m.in. sprzęt AGD. Zakłady działały od 1937 do 1998 roku. Przez ostatnie lata w środku znajdował się zakład poligraficzny. Potem budynek stał pusty. Czas odcisnął na nim swoje piętno.

Remont ruszył w lutym 2015 roku i trwał do września. Budynek przeszedł prawdziwą metamorfozę od fundamentów, aż po dach. W październiku do środka wjechał sprzęt odkupiony od krakowskiego browaru Pracownia Piwa.

Dziś produkcją piwa zajmuje się Michał Pater. Tak jak w przypadku wielu innych pasjonatów piwnych zaczął swoją przygodę warząc piwo w domu. Założycielem browaru jest Bartłomiej Czarnomski, przedsiębiorca z Lublina, który był właścicielem pubu U Fotografa na lubelskim Starym Mieście. W ekipie jest również niezastąpiony Tomek Krzos, złota rączka i mistrz sprzedaży. W produkcji pomaga Łukasz Kropornicki, a magazynu i prawidłowego etykietowania pilnuje Beata Kraszczyńska. Za marketing jest odpowiedzialny Łukasz Dudkowski.

Browar tworzy piwa nowofalowe określane również jako rzemieślnicze czy kraftowe. W wielu przypadkach są to trunki z użyciem amerykańskich chmieli, które nadają charakterystycznego aromatu i smaku. Niedaleko browaru znajdują się plantacje chmielu Pawła Piłata (PolishHops). To on wskrzesza stare, zapomniane odmiany i zachęca browary do warzenia piw z ich użyciem. Takie piwa również znajdziecie w ofercie Browaru Zakładowego.

W ciągu trzech lat działalności browar wypuścił ponad 100 piw w różnych stylach. Opisy wszystkich można znaleźć w zakładce “Nasze piwa”.

W 2018 roku powstał Wielokran, czyli pub firmowy Browaru Zakładowego. Znajduje się w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie (pl. Teatralny 1). To tutaj można znaleźć największą ofertę piw browaru.