Zadymiarz – Wędzony Podwójny Koźlak

– Cooooo? Koźlak? I to jeszcze podwójny, a do tego wędzony?!
Dokładnie tak. Zamiast kolejnego IPA albo kwasu z owocami postanowiliśmy zrobić DYM! Zainspirowani znakomitymi wędzonkami z Bambergu, z myślą o zimowych wieczorach i fanach piw na słodzie wędzonym. W końcu sami nimi jesteśmy 🙂 Do Zadymiarza użyliśmy 90% słodu wędzonego drewnem bukowym.

Piwo premierowo pojawi się w dwóch miejscach na świecie. Na Craft Beer Fiesta Winter Edition w Gdańsku (18-19 stycznia 2019 r.) oraz w Browarze Zakładowym – Wielokran w Lublinie (18 stycznia).

Widzimy się!


Skład:
Ekstrakt: 18% wag.
Alkohol: 6,6% obj.
IBU: ~30
Chmiel: Columbus
Słód: jęczmienny wędzony drewnem bukowym, słody karmelowe
Drożdże: W34/70

← Poprzednie piwo

Nastpne piwo →

2 Comments

  1. Ciekawi mnie czy w zasypie jest tylko słód wędzony drewnem bukowym? Pewnie nie…. Czy dodaliście jakieś inne słody, np. karmelowe? A czy możecie mi napisać z jakiej słodowni używacie słodu wędzonego drewnem bukowym? Dla mnie najlepszy jest ze słodowni Steinbach.

    • browarzakladowy

      90% zasypu to słód wędzony bukiem ze słodowni Bestmalz, reszta to słody specjalne karmelowe min. Crystal, Dark Crystal, Caramunich t 2 i 3, Caraaroma.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Uwaga!

Strona browaru zawiera treści związane z alkoholem.
Osoby niepełnoletnie nie powinny jej przeglądać.