SOKOWIRÓWKA – Kwaśne Ale z Porzeczkami i Morelami

Najdłuższa seria Zakładowego ma swoją kontynuację. Nam się nie nudzi i wygląda na to, że Wam też, bo kolejne odsłony SOKOWIRÓWKI przyjmujecie nadzwyczaj ciepło. Nawet zimą! Zasada jest prosta: robimy kwaśne piwo, bez dodatku laktozy. Na pierwszym planie owoce. Tym razem miks czerwonej porzeczki i moreli.
A gdyby ktoś nie wiedział skąd nazwa i ta dziwna maszyna na etykiecie to przypominamy, że w miejscu gdzie jest nasz browar powstawały właśnie takie sokowirówki. Pewnie Wasi rodzice mieli taką w domu. Niektórzy mają do tej pory. Ba, niektórym jeszcze działa! Taki to sprzęt.
 

Składniki:

Ekstrakt: 13% wag.
Alkohol: 5,5% obj.
IBU: ~5
Słód: jęczmienny, pszeniczny
Chmiel:  Amarillo
Drożdże: WLP067 Coastal Haze Ale
Dodatki: czerwone porzeczki, przecier z moreli
Zakwaszane bakteriami: l. Plantarum i l. Rhamnosus

Browar_Zakladowy_sokowirowka_porzeczka_morela

← Poprzedni wpis

Następny wpis →